Lansarea Apelului – Fondul pentru Parteneriate LEADER

Chișinău, 22 august 2022 – Rețeaua Națională LEADER (RNL), în parteneriat cu Solidarity Fund PL în Moldova (SFPL), a lansat, astăzi, 22 august, apelul de propuneri în cadrul Fondului pentru Parteneriate LEADER  (FPLEADER), Ediția a II-a ca parte a programului Echipa Europa: „EU4Moldova: Comunități Locale”.

Al doilea an consecutiv, RNL implementează FPLEADER, destinat Grupurilor de Acțiune Locală (GAL). Fondul își propune să susțină inițiative și proiecte de cooperare în vederea dezvoltării competențelor și experiențelor locale. Obiectivul principal al FPLEADER este de a contribui la dezvoltarea zonelor rurale prin crearea și consolidarea parteneriatelor dintre GAL-urile din Republica Moldova (RM), Uniunea Europeană (UE) și Parteneriatul Estic (PaE). 

În cadrul celei de-a doua ediții a FPLEADER, cel puțin 26 de GAL-uri din RM vor obține finanțare pentru dezvoltarea competențelor și schimbului de experiență la nivel național și internațional. Beneficiarii vor organiza târguri, festivaluri, evenimente gastronomice, prin intermediul cărora vor stabili parteneriate de cooperare, vor face schimb de experiență și bune practici. Totodată,  vor fi organizate vizite de studiu în țările UE și PaE, în vederea sporirii accesului la informații, stimulării și sprijinirii inovației.

„RNL susține și crede că cooperarea este cel mai bun mijloc de consolidare a relațiilor dintre oameni, zone rurale, fie naționale sau internaționale, acesta poate servi drept un catalizator al unor noi procese în GAL și să transforme atuurile în adevărate oportunități de creștere. Experiența primei faze ne-a demonstrat eficiența și necesitatea susținerii unor astfel de inițiative și sperăm să păstrăm acest trend în continuare”, a declarat Patricia Varzari, Manager al Unității Dezvoltare și Parteneriate, Rețeaua Națională LEADER din RM.

Reamintim că în cadrul primei ediții a FPLEADER,  22 de GAL-uri au beneficiat de schimb de experiență și s-au întâlnit la diverse evenimente, cum ar fi: târguri, ateliere, mese rotunde, evenimente culturale.  În același timp, GAL-urile au stabilit 11 parteneriate regionale, prin intermediul cărora și-au împărtășit experiența și bunele practici. Fondul de Parteneriate este un instrument necesar și binevenit pentru GAL-uri, datorită comunicării vii, inspirației și perspectivei de colaborare pe care o oferă.  

Ținem să menționăm că FPLEADER are două componente: Componenta I — Forumuri regionale și Componenta II — Vizite de studiu, iar termenul limită de depunere a aplicației pentru Componenta I este 12 septembrie 2022 și Component II este 30 septembrie 2022. Informații detaliate despre concurs puteți găsi în Regulile de participare .

Apelul de grant este destinat GAL-urilor înregistrate în calitate de persoane juridice în conformitate cu Legea nr. 50 cu privire la GAL. __________________________________________________________________________________________________________________

Fondul pentru Parteneriate LEADER este implementat de către Rețeaua Națională LEADER din Republica Moldova cu sprijinul programului „EU4Moldova: Comunități Locale”, finanțat de Uniunea Europeană, Ministerul Federal German pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare (BMZ), Cooperarea Austriacă pentru Dezvoltare (ADC) și Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Polone – Asistența Poloniei; și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ), Agenția Austriacă pentru Dezvoltare (ADA) și Solidarity Fund PL (SFPL) în Moldova.

Partenerii strategici ai proiectului sunt Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare din Republica Moldova, Agenția de Intervenții și Plăți în Agricultură.

Conținutul articolului este responsabilitatea exclusivă a implementatorilor și nu reflectă neapărat viziunea partenerilor sus-menționați.

Lansarea Apelului – Fondul pentru Parteneriate LEADER

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Пролистать наверх